Marraskuussa 2014 käydyissä seurakuntavaaleissa tulin valituksi Rovaniemen seurakunnan kirkkovaltuustoon. Toimin kirkkovaltuutettuna 2015-2018, mistä ajasta vähän aikaa myös kirkkovaltuuston puheenjohtajana 2016-17 ja kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana 2017-18.


janne_sahkoinenmainos-normal.jpg


TERVEHDYKSENI SEURAKUNTAVAALEISSA:

Hyvä Rovaniemen seurakunnan jäsen!

Toimittuani kaksi kautta naapuriseurakunnassa luottamustoimissa olen asettunut ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin Rovaniemellä.

Rovaniemi on minulle tuttu kaupunki jo lapsuudestani. Kävimme usein isomummini Hulda Huttusen (o.s. Mylläri) luona kylässä. Näin lapsena läheltä, miten isovanhempani olivat jatkuvasti ”hälytysvalmiudessa” lähtemään Rovaniemelle vaikka keskellä yötä, jos mummin äidin vointi huononi. Se oli sitä arjen kristillisyyttä.

Vuonna 2004 aloitin opiskelut Rovaniemellä, Lapin yliopistossa. Siitä lähtien minulla on ollut asunto ja ajoittain myös työpaikka Rovaniemellä, kun olen tehnyt ensin toiminnanjohtajan ja sitten eduskunta-avustajan töitä Kansankadun toimistolta käsin. Virallisesti muutin Rovaniemelle kesällä 2014.

Jo Kemijärven seurakunnan luottamushenkilönä olen osallistunut erilaisiin Rovaniemen rovastikunnan kokouksiin. Kirkolliskokouksessa olen saanut tehdä hyvää yhteistyötä rovaniemeläisen edustajan, Raili Kerolan kanssa. Lapin seurakuntien haasteet ovat yhteiset.

Oma taustani ei ole mitenkään erityisen uskonnollinen. Lapsena sain kuitenkin oppia iltarukouksen, kävin seurakunnan päiväkerhoa ja joskus sunnuntaisin jumalanpalveluksessa. En kuulu mihinkään herätysliikkeeseen, mutta arvostan suuresti niiden työtä kansankirkossamme. Rippikoulun jälkeen ajattelin eroavani kirkosta tultuani aikuiseksi, mutta lukioikäisenä koin hengellisen herätyksen ja otin Jeesuksen vastaan henkilökohtaisena Vapahtajana. Ymmärsin, että minäkin tarvitsen armoa ja anteeksiantoa. Kristinuskon ilosanoma antaa voimia arkeen ja luo näkymän iankaikkisuuden rajan ylitse.

Kirkon luottamushenkilönä olen pitänyt tärkeänä, että kirkko on valmis uudistamaan toimintatapojaan ja liikkumaan kansan keskellä, mutta pitää samalla kiinni murtumattomasta perustastaan maailman myrskyjen keskellä.

Olen käytettävissä Rovaniemen seurakunnan kirkkovaltuutetuksi, jos seurakuntalaiset niin tahtovat.

Janne Kaisanlahti


Teemoja seurakuntavaaleissa

  • Kristillisistä perusarvoista on pidettävä kiinni maailman myrsksyjen keskelläkin – kirkko, joka rakentaa Raamatun perustalle, ei rakenna hiekalle.
  • Evankeliumin ilosanoman julistaminen on kirkon perustehtävä, joka tulee muistaa kaikessa seurakunnan työssä.
  • Kansankirkko kokoaa erilaiset kristityt yhteen. Kirkon perinteisiä lähetysjärjestöjä ei saa syrjiä.
  • Kirkon on toimittava kansan parissa ja järjestettävä myös sellaista toimintaa, joka tavoittaa erityisesti niitä seurakuntalaisia, jotka eivät yleensä käy kirkossa.
  • Seurakuntalaisten palvelut on pidettävä laadukkaina niin keskustassa kuin kylissä. Rovaniemen laajan seurakunnan maaseutualueita ei saa unohtaa!
  • Seurakunnan taloutta ja hallintoa on hoidettava vastuullisesti – siten taataan toimivat puitteet myös seurakunnan hengelliselle työlle.

viitala_susanna_5661.jpg

Rovaniemellä kirkkovaltuutettuna kauden 2011-14 toimineen Susanna Junttilan blogista:

Olen kuulunut kirkkoon siitä lähtien kun kasteessa minusta tuli evankelis-luterilaisen kirkon jäsen, ja koko elämäni ajan on ollut luontevaa kuulua kirkkoon. Kirkon jäsenyys näyttäytyy minulle enemmänkin erilaisten juhlien, kuten kasteen, häiden ja joulun osalta kuten useille muillekin ihmisille, mutta suurimmat uskonnosta kumpuavat asiat arkielämässäni ovat varmasti ne vähemmän näkyvät: esimerkiksi arvot, ohjeet ja toimintatavat, miten ihmisiä kohdellaan tai miten erilaisissa tilanteissa toimitaan periaatteellisella tasolla.
Entisessä kotikunnassani Kemissä osallistuin seurakunnan työhön rippikoulun jälkeen. Ohjasin kerhoa lapsille useamman vuoden ajan. Kiinnostuttuani yhteiskunnallisista asioista ja oltuani kunnallispolitiikassa, osallistuin myös seurakuntavaaleihin syksyllä 2006 jääden ensimmäiselle varasijalle. Kotikuntani vaihtuessa siirryin samalla Rovaniemen seurakunnan jäseneksi ja lähdin ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin syksyllä 2010. Tällöin tulin valituksi, ja olen siis toiminut kirkkovaltuutettuna nyt neljän vuoden ajan. Olen erittäin kiitollinen äänestäjilleni ja tukijoille kuluneesta nelivuotiskaudesta ja mahdollisuudesta toimia seurakuntahallinnossa.
Työskentely kirkkovaltuustossa on ollut opettavaista. Ensimmäiset kaksi vuotta toimin myös kirkkoneuvoston varajäsenenä, ja tarkoituksena oli, ryhmämme tuella ja päätöksellä tietenkin olla neuvoston varsinainen jäsen viimeiset kaksi vuotta. Suunnitelmat eivät kuitenkaan aina mene niinkuin on ajatellut, nimittäin ensimmäisen lapseni synnyttyä päätin tietoisesti karsia luottamustehtäviäni, ja panostaa aikaani kodille. Luovuin siis paikastani ja keskityin rivivaltuutettuna toimimiseen. Vaalikauden aikana seurakunnassa on ollut paljon haastavia kysymyksiä ja isoja päätöksiä. Päälimmäisenä mielessä on luonnollisesti kirkkoherran valinta sekä seurakunnan talouteen liittyvät ikävätkin päätökset. Erityisen ilahtunut olen Rovaniemen seurakunnan kattavasta ja laajasta toiminnasta lapsiin ja nuoriin sekä lapsiperheisiin liittyen. Satsaus monipuoliseen toimintaan kantaa varmasti tulevaisuudessa hedelmää.
Luottamustehtävät vievät oman aikansa, varsinkin jos ja kun ne haluaa hoitaa hyvin. Olen nyt kahden pienen pojan äiti, ja viimeistelen opintojani. Samalla myös työni Rovaniemen kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksen jäsenenä jatkuu. Viime keväänä minut valittiin myös jatkamaan luottamustoimiani Osuuskauppa Arinan hallinnossa. Tehtäviä samassa kaupungissa on hyvä jakaa. Saman ihmisen ei tarvitse, eikä edes kannata pyrkiä kaikkiin mahdollisiin tehtäviin. Näillä ajatuksilla, en ole tällä kertaa käytettävissä seurakuntavaaleissa ehdokkaana.

Päätöstäni on helpottanut ja vahvistanut suuresti se, että pitkäaikainen yhteistyötoverini ja hyvä ystäväni Janne Kaisanlahti on muuttanut tänä syksynä Rovaniemelle ja päättänyt asettua ehdokkaaksi Keskustan listalle. Janne on asunut suuren osan ajastaan Rovaniemen Viirinkankaalla jo kymmenen vuoden ajan, ja tuntee Rovaniemen olot ja erityispiirteet. Olen tuntenut hänet jo pitkään. Tapasimme vuonna 2004 Brysselin matkalla kun olimme molemmat Paavo Väyrysen vieraana, jonka jälkeen olemme tehneet paljon yhteistyötä. Voisin jopa todeta, että hän on yksi luotetuimmista ja pyyteettömimmistä yhteistyökumppaneista poliittisen urani aikana. Tämän lisäksi jaamme melko samanlaiset näkemykset niin kirkon teologisista kuin hallinnollisistakin linjauksista. Hänen vakaumuksensa ja arvomaailmansa ovat minulle tuttuja, ja hänen ajatuksensa seurakunnan kehittämisestä ovat hyviä. Rovaniemen seurakunta tarvitseekin raikkaita ja uusia näkökulmia. Kannustankin omia äänestäjiäni, ystäviäni ja tukijoitani antamaan tällä kertaa äänensä hänelle.

Janne on opiskellut lakimieheksi Lapin yliopistossa ja työskentelee kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan maakunta-avustajana. Hän on toiminut entisessä kotikunnassaan Kemijärvellä kirkkovaltuustossa ja kirkkovaltuuston puheenjohtajana. Tämän lisäksi hän on yksi neljästä lappilaisesta kirkolliskokousedustajasta kuuluen myös kirkon lakivaliokuntaan.

Rovaniemen seurakunnalle olisi varmasti hyötyä saada kirkkovaltuustoon edustaja, jolla on kokemusta seurakuntahallinnosta ja myös suorat yhteydet kirkon valtakunnalliseen päätöksentekoon. Arvostan suuresti ihmisiä, jotka omistautuvat tehtävilleen ja antavat suuren osan ajastaan asioiden parantamiseksi ahkeruudellaan ja sisukkuudellaan. Janne on juuri tällainen ihminen, jolla on sekä kykyä, taitoa ja tahtoa.
* * *
Susanna Junttila (o.s. Viitala)
kirkkovaltuutettu, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, kotiäiti
Rovanie